Volontärresa

Så onsdagen den 8 augusti, min födelsedag till ära, körde vi iväg till Senya Beraku. Eller vi körde inte - trafiken där är kaotisk, det räcker riktigt bra med att sitta på skjuts. Resan från Accra till Senya tog ca. 2 timmar. Skönt att åka ut till landsbygden, ångrar absolut inte att vi valde en plats utanför huvudstaden samt vid havet. 

Senya är en trevlig by, omöjligt att säga hur många som bor där eftersom ingen har koll på det - men lagom många. Där finns en borg (Fort Good Hope), dåliga asfaltvägar, skräp, djur, mååånga små butiker som alla säljer i princip samma saker, hundratals taxichaufförer, xx antal kyrkor och skolor, ett apotek, några barer och en restaurang, flera sy-/tygaffärer, hyddor/hus/hotell och mycket trevligt folk. 

-Favorit butiken-

 



Byn kändes trygg, fast vi inte vistades utomhus så mycket efter att det blivit mörkt. Elektricitet fanns, visst hade vi strömavbrott nu som då, men överlag fungerade det helt okej. Det fanns ingen gatubelysning eller utebelysning, så när det är mörkt är det mörkt. Rinnande vatten fanns dock inte, på en restaurang samt i förlossningssalens ena handfat fanns det tillgång till rinnande vatten- that´s it. Annars var det brunvatten som gällde. Vi duschade med skopa, vilket gick helt okej - men jag skulle ljuga om jag påstod att jag inte saknade duschen här hemma. Vattnet vi duschade och tvättade kläder i var samlat regnvatten från granngårdens brun, rumstemperatur såklart. 

Nedan ser ni bilder från vår hostmama Grases hus. Vi hade det lyxigt jämfört med många andra i byn, och vi hade alla 3 förvänttat oss sämre standard. Så nöjda var vi. 


-Saknar inte myggnäten-





Vi bodde som ni ser i samma rum vi 3. Paula hade ett eget rum, och så bodde det några andra hos Grace också men vi blev inte riktigt kloka på vem. Folk kom och gick lite hur de tyckte. En liten kille, Graces barnbarn, Nana bodde där iallafall. Likaså Salome (eller hur namnet stavas) som tog hand om Nana och fixade maten till oss. Lyx! Behövde inte lyfta ett finger på två månader gällande maten. Det enda i matväg jag åstadkom på denna tid var att handla hem bananer, mango, kex, glass och fixa iordning kaffe - Juhla mokka såklart. Började sakna att tillreda mat och baka. Maten i Ghana var god, men bestod till väldigt stor del utav höna (ofta i korv format), ris, jam, plantain, bönor, nudlar, ägg och bröd. Kan inte klaga över maten, men variationen var inte så stor. I Senya finns ingen butik som säljer varor som bör förvaras kallt. Så ingen mjölk, yoghurt, ost eller skinka fanns till frukosten. Sallad åt vi inte heller, den vattnas med vatten som vi inte ska dricka/äta pga. smittorisk. Så kosten blev ensidig. Dricksvatten köpte vi i påsar, en konst att dricka ur en påse utan att ha allt vatten över land och strand. Några exempel från lunch/middag:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar