Volontärresa

Så, vad gjorde vi i Ghana då? Ja ni, lite det ena med det andra. Vårt projekt var vård, så för det mesta var vi på Senya Bereku Health Centre. En klinik kan man väl kanske kalla det, med sjuksköterskemottagning, ibland läkarmottagning när tillgången till läkare fanns, laboratorium, barn- och mödrarådgivning, förlossningssal och familjeplanering. Det fanns 3 rum med några sängar i, ett för kvinnor och barn, ett för män och ett skilt rum vid förlossningen. Kliniken hade personal dygnet runt, men eftersom ingen följer klockan i Ghana så kom och gick man lite då man tyckte. Kliniken överlag var rätt så ohygienisk, i våra ögon. En dag sökte vi efter en råtta i förlossningssalen, en annan dag kom ett möss springande tvärs över patientrummet där en mamma låg med sitt 1 timmes gamla barn. Spindelnät överallt, smuts, dam... Ja, med andra ord inte ett ställe var jag skulle vilja bli vårdad. Inte fanns det någon som tänkte på integriteten, eller att få prata i enrum med sköterskan. Folk kom och gick som de tycket. Personalen var däremot väldigt duktiga, lyfter verkligen på hatten. Fast resurserna inte var så stora så gjorde de ett så bra jobb de kunde. Barnmorskan var fantastisk, så roligt att vara med på förlossningarna. 

Bilder från sjuksköterskemottagningen: 





Nästan alla patienter kommer till kliniken på morgonen, så mot eftermiddagen finns det inte så mycket jobb. Därav valde vi att måla om väggarna i den manliga och kvinnliga patientrummen. För att förtydliga så fick vi inte välja färg...

Patientrummen:

Före och efter vi målat om väggarna.



 

Arbetet vi gjorde på kliniken, var b.la. att vi tog vitalera så som längd, vikt, blodtryck, saturation och temperatur av alla patienter. Putsade naveln på nyfödda bebisar upp till en vecka gammal och tog olika kontroller. Testade alla kvinnor som var gravida för första gången för HIV och klamydia, samt tog graviditets test. Assisterade barnmorskan med allt möjligt, drog upp läkemedel, såg på sårvård, dokumenterade, ordinerade laboratorieprover och var en lite allt i allo springflicka. Att städa, rulla tuffrar, klippa kompresser och bära vatten hörde också till de dagliga sysslorna, eftersom rinnande vatten oftast inte fanns tillgängligt. Vi var också med barnrådgivningen några dagar, vägde bebisar på en stor "fiskvåg" och gick ut till byn för att erbjuda vaccinationer. En annan dag besökte vi Herbal Hospital med mentalskötaren och gick på hembesök tillsammans med henne. 




 

Språket var ibland ett hinder för oss, alla kan inte Engelska och då blir kommunikationen ganska ensidig.. Plus att de aldrig berättade sina problem för oss, om en vit människa frågar hur du mår så säger du att allt är bra helt enkelt.

Förlossningssalen:




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar