Torsdag 12.11

På gårdagens ÖT kunde ni läsa om min och Martinas lyckande i tävlingen, International nursing skill contest. Vi kammade alltså hem FÖRSTA PLATSEN!
 
- ÖTs bild -
 
Jag tar det från början:
 
Lördagen den 7 november ordnades tävlingen. Jag och M tävlade i en internationell grupp mot 7 andra par. Paren var från Danmark ( 2 par ), USA, Kina, Norge, Finland ( 2 par ) & Holland.
 
 
- Publiken.. -

- Våra lysande tävlingsdress -
4 dagar före tävlingen, alltså på tisdag, fick vi info om tävlingen och hur den är uppbyggd, samt lite info om vad som kan komma i tävlingsuppgifterna. Hela veckan tränade vi, repeterade och lärde oss typ allt vi kunde tänkas komma på att träna. Vi hade våra fina lärare Maria & Tommy med oss, och utan dem hade detta varit nästintill omöjligt.
 
På lördagsmorgon åkte vi till tävlingsplatsen, lottade fram vår tävlingsordning samt bekantade oss lite med andra tävlanden. Jag och M tävlade som par 3 utav 8. Alla par hade olika tävlings case, alltså olika vårdåtgärder att ta hand om.
 
 
 
Vår uppgift var att på 19 minuter ta hand om en berusad kvinna samt hennes anhörig. Kvinnan drog ut sin syregrimma hela tiden, så vi hade läkarordination på lugnande im. injektion och fastbindande av händerna. Att binda fast en patient är ju inte riktigt enligt Finsk vård, men eftersom vi tävlade utefter Amerikanska regler var det bara att göra som det blev sagt. Hennes anhörig hade också massa frågor som vi skulle svara på. Ja och tävlingen gick ju såklart på engelska.
Efter denna uppgift har vi 100 % säker på att det var färdigt tävlat för oss. Vi fick precis den uppgift som vi inte har lärt oss i skolan. Men vi intalade oss om att vi var nöjd och trallalalaa..
 
Lite bilder av den lilla scenen vi tävlade på, kameramannen tar ju mest plats:
 
 
 
 
Vi väntade på resultatet, jag och M var helt lugna. Vi var ju så säker. Plötsligt kommer folk och gratulerar oss?! Vad händer? Jag förstod 0. Tydligen var jag och M på 2 plats och skulle tävla i finalen mot par från Danmark och Kina.
 
 
 
Jaha. Nå, vi gör det en sista gång nudå. Tillbaka in i väntrummet. Denna gång hade vi finalister samma case; en gammal tant med dålig syn, hörsel och åt dåligt hade fallit där hemma och skrapat upp ett sår på armen. Såret började dessutom se infekterat ut. Hon hade också sin dotter med som ville ha svar på sina frågor. Vi skulle också ha tanten upp ur sängen och gå med henne.  Detta också på 19 min.
 
I alla uppgifter skulle man dessutom utgå från 5 olika tyngdpunkter, som alla gav 20 % av poängen:
* Bedömning. Man skulle göra en bedömning utefter patienten, t.ex. neurologisk bedömning, smärt bedömning, bedömning av en äldre/förvirrad, stroke bedömning mm.
* Kommunikation. Vara trevligt, berätta, svar på alla frågor, komma ihåg anhöriga mm.
* Förflyttning. T.ex. högre upp i säng, på sid, upp och stå, gå, hjälpmedel mm.
* Vårdåtgärd. Vi fick att ge en intramuskulär injektion, användning av syre, fastbindning, sårvård.
* Teaching, alltså vi skulle lära ut något.
 
Vi var nöjda efter denna uppgift, och tydligen gick det ju bättre än vi kunde ana.
 
 
Vi van första pris i internationella gruppen, bredvid oss står vinnarna från en Kinesiska skola och bredvid dem vinnarna från ett Kinesiskt sjukhus. Skolor och sjukhus hade nämligen egna tävlingsgrupper.
 
 
- Danskarna kom på andra plats, vi, det andra danska paret -
 
- Det andra Finska paret -

- Vår fina hejarklack, utbytesstuderanden från Ylivieska -
Ja vad ska jag säga. Vi slutade vår tävlingsäventyr på topp i alla fall :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar