Måndag 23.11

När man åker iväg till andra sidan jordklotet så kan kulturkrockar ske ganska fort. Eftersom vi var turister var det ju bara at anpassa sig efter seden i Kina.
  
Den första saken jag tänker på är skolan. Vi var flera dagar vid ett universitet var sjuksköterskor och läkare utbildade sig. Skolan var såklart på kinesiska, men det fanns en internationell linje med amerikanska lärare och var all undervisning hölls på engelska. Vi var med på några lektioner och klasserna är stora, skulle gissa på ca. 60 elever som sitter som ljus och lyssnar på läraren som står och undervisar med mikrofon så alla ska höra henne. Inga elever frågade något utan om man hade frågor skulle de diskuteras efter lektionens slut.

 
Eleverna var dessutom numrerade och skulle stå i nummerordning på ett led 15 min före de praktiska lektionerna började, såklart ombytta till sin uniform. Och om man inte gjorde det så var det ord och inga visar; Are you going to be nurses?! Skam och fy skäms på dej.
 
Skolområdet var ju inte direkt litet, nämligen 12 stora byggnader med egen butik, stängsel runtom, vägar och allt möjligt. På bilden syns alla de länder som har utbyteselever/samarbete med denna skola.

 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar