Söndag 29.11

God lilla jul och första advent till er alla!
Blev inget hejdundrande lilla juls firande för min del, men har i alla fall ätit julskinka och fått en Kinder julkalender. Tycker adventstiden är så otroligt mysig, fast snön skulle nog höja mysfaktorn en aning. Så fint med all julpynt och fina utsmyckningar i vart och vartannat fönster.
 
Redan i förra veckan bytte jag till julgardiner och är väldigt nöjd med dem.
 

 

Fredag 27.11

Tillbaka till mitt fabulösa liv och livliga bloggande. Eller något liknande..
 
Vi hade i förra fredags en kinakväll hemma hos mej & Kim. Mamma, Linda och Janika hade fixat ihop mat och jag försökte lära dem att äta med pinnar, det gick ganska bra och maten var god.

 
 
 
Annars så är jag back in business, alltså jobbar, trivs och har det bra. Vill också visa upp min finfina tekopp som jag fick av mamma, älskar den :) Passar på samma gång på att tacka för alla gratulationer och gåvor som jag har fått över vår framgång i tävlingen.
 
 

Tisdag 24.11

Några saker till har jag att visa er från vår Kinaresa.
 
1. Toaletterna. Tadaa. Ett hål i golvet. Dessa toaletter fanns i skolorna, köpcenter och liknande allmänna platser. Dessutom fanns det inget toalettpapper så det var att ha med sig en pappersbunt vart man än gick. På hotellet hade vi som tur en vanlig wc stol.
 
 
 
2. Punktligheten. Tror jag aldrig i mitt liv har råkat en person som är lika envis och bestämd som en kinesisk studerande som har fått order om någonting från en lärare. Jag har ett tydligt exempel; på vår första dag i Shanghai hade två studerande fått som uppdrag att fixa ett kinesiskt SIM-kort åt oss. Vi sa att vi inte behövde detta eftersom vi kommer att hålla ihop och ifall vi måste ringa någon är vi villiga att stå för den dyrare summan själv. Men att... detta gick ju inte. Deras lärare hade sagt att vi skulle ha ett, så då skall det vara så och så blev det..
 
3. Att säga hej tycks vara ovanligt i kina. När man kom in till hotellen tittade personalen ner i golvet och undvek oss så långt det bara gick.
 
4. Dessa små kort ramlade ner genom dörrspringan varje kväll. I infon om hotellet står det att prostitution är olagligt, eller?
 
 
5. Engelska. Man skulle ju tro att kineser kan engelska, så är det inte. Punkt.
 
 
Har ni några frågor; fråga. Nu har jag berättat klart om vårt fina Kina äventyr :)
 

Måndag 23.11

När man åker iväg till andra sidan jordklotet så kan kulturkrockar ske ganska fort. Eftersom vi var turister var det ju bara at anpassa sig efter seden i Kina.
  
Den första saken jag tänker på är skolan. Vi var flera dagar vid ett universitet var sjuksköterskor och läkare utbildade sig. Skolan var såklart på kinesiska, men det fanns en internationell linje med amerikanska lärare och var all undervisning hölls på engelska. Vi var med på några lektioner och klasserna är stora, skulle gissa på ca. 60 elever som sitter som ljus och lyssnar på läraren som står och undervisar med mikrofon så alla ska höra henne. Inga elever frågade något utan om man hade frågor skulle de diskuteras efter lektionens slut.

 
Eleverna var dessutom numrerade och skulle stå i nummerordning på ett led 15 min före de praktiska lektionerna började, såklart ombytta till sin uniform. Och om man inte gjorde det så var det ord och inga visar; Are you going to be nurses?! Skam och fy skäms på dej.
 
Skolområdet var ju inte direkt litet, nämligen 12 stora byggnader med egen butik, stängsel runtom, vägar och allt möjligt. På bilden syns alla de länder som har utbyteselever/samarbete med denna skola.

 
 
 

Onsdag 18.11

Hann ni gör något annat än träna och tävla i Shanghai? 
Ja, visst han vi med annat också. Vi var flera gånger till face market och prutade till oss de bästa prisen. Martina prutade som hon inte skulle ha gjort något annat i sitt liv, jag däremot var inte lika tuff av mig.
 
Vår shopping ser ni här:
 
 
Lite skor, kläder, väskor, halsdukar, klockor, kinapinnar,  smycken mm.
 
 
 
Köpte en riktig kinaklänning, matchade den med morgontofflor.
 
 
En dag var vi till ett buddisttempel; Jingán Temple. Det var mäktigt att höra munkarna be och folket bad med dem. Flera av besökarna satt och vek små pappers båtar av silverpapper, vi var såklart nyfikna och frågade vad de höll på med. De svarade att det är: Money to Buddha. De vek på något sätt in sina böner och brände sen upp sina påsar fyllda med silverbåtar.
 
 
I det stora tornet slänger man pengar, om man prickar.
 
 
Man ber med rökelser mot sin panna, svängd mot Buddha.
 
 
Påsar fyllda med böne "båtar".
 
 
Här eldas påsarna upp och i luften flyger fullt med små pappersbitar. 
 
 
Den stora Buddha statyn.
 
 
 
Vi var också en kväll med en flodbåt och beundrade de stora upplysta byggnaderna;
 
 
 
 
 
De som tog hand om oss från den kinesiska skolan hade ordnat så vi slapp till ett Alternative Chinese Medicine Hospital. Det var.. annorlunda. Deras sätt att lösa krämpor och sjukdomar är via olika örter, djur, blommor, gräs och mineraler som man kokar ihop till en dryck/soppa och som då på något sätt botar patienten. Akupunktur och massage används också till allt, samt att läkarna koncentrerade sig mycket på puls och tungas färg. På bilden nedanför ser ni alla punkter på människokroppen som påverkas av olika sjukdomar, och var akupunkturnålarna sätts för att bota.

 
Medicin rummet..
 
 
 

Måndag 16.11

Den stora frågan; vad åt ni i Kina? 
Ja säg den som vet. Vi var några gånger och äta mat som vi faktisk visste vad innehöll; lasagne, lax, höns och spagetti. Annars ingen aning. På Kinesiska restauranger var menyn på enbart kinesiska. Såå att.. Jag som förstår 0 % kinesiska fick beställa utefter gissning. Det fanns bilder på maträtterna oftast så lite hum om vad den innehöll fick man ju, men inte exakt.

Plus att man äter med pinnar, inga smörknivar man kan smyg äta med för smöret breds såklart med pinnen. Skedar fanns så det var ju tur, men kineserna drack t.ex. yoghurt och soppspad så de använde sig inte alls utav dem.
 
Här är en fin bild av vårt soppätande. Nudlar, brödbitar, lite grönt och ett stort ben. Tror detta var det värsta jag åt. De vit/bruna klumparna på fatet heter dumplings och är gjorda av någon sorts deg som är fylld med lite smått och gott, ofta fläskfärs. Klumpen kokas/steks eller ångas och äts sedan som den är. Dessa var ätbara och tydligen en sak man måste äta om man besöker Kina.
 
 
 
Detta är en bild på hotellfrukosten, eller ska vi säga såhär; de saker av frukosten vi åt. Denna dumpling var väldigt fluffig, som en svamp. Not my kind of cup of tea..
Till frukost serverades också stekt ris/nudlar, rismjölk och varm apelsinjuice. Allt man drack var varmt. Tee till förrätt på alla restauranger, vattnet var pissljummet och mjölken uppkokad. I butikerna fungerade inte alla kylskåp, så att få tag på en kall flaska med något drickbart var inte en självklarhet.
 
 
Några restaurangbilder. En lite rolig restaurang vi besökte hade akvarier med fisk, ålar, krabbor, kräftor, sköldpaddor, grodor mm. som man kunde välja mellan. Pekade inte på något akvarium, utan i stället på en bild med en maträtt, undrar vad jag åt? Fast något sorts kött var det nog, och kål som tydligen är en basingrediens i nästan alla maträtter. Vårrullarna var till och med fyllda med kål.
 
 
En hederlig brasilians rastauran inne vid metrostationen. Uppskattade verkligen gaffel och kniv!
 
 
Vid denna restaurang åt vi efter vår seger. En stor och god buffé ute vid en sjö.
 
 

Lördag 14.11

Hur var Shanghai? Vad tyckte du om Kina? Skulle du kunna bo där?
 
Dessa frågor har jag fått x antal gånger.
Shanghai är en stor stad. Vi jämför med New Yorks 789 km2 yta, Shanghais yta är 7 037 km2! Alltså nästan 9 gånger större.
Om man tittar på stadskartan kan man konstatera att jag har sett en smula, knappt. Och hälften av det område jag har sett har varit genom metron/bussens/taxins fönster. Men jag kan ju i alla fall berätta om det jag har sett.
 
Staden är fin ja, speciellt på kvällen när husen lyser upp staden. På dagen är det.. en stad? Egentligen inget extra. Hade inte många wauu stunder. Stora höga hus, rena gator, halvt rivna hus, smuts, små affärer, stora shoppingcenter. Mycket folk ja, men var är alla? Metron = full till den sprängfärdiga gränsen, usch för det! Metron är verkligen ingenting för mej. Tänk dej en fullsmockad metrovagn + 20 personer till och några rissäckar.
 
Folket färdas mest med lokaltrafiken och vespor. Visst fanns det bilar, lyxbilar, men mest såg man full lassade vespor eller cyklar men en liten motor på. De få gånger vi åkte buss inne i staden var det såklart trafikstockning. Och vad är det med allt tutande? Om en buss kommer körande på en nästintill tom väg så tutar den ändå. Varför?! Kan någon förklara för mig vad det hjälper? Satt med fastknipta ögon 85 % av taxiresorna. Blir så otroligt nervös på deras körande. Finns det ett 1 meters gap mellan 2 bilar så såklart taxin trängde sig dit. Jaja, med makt går det väl?
 
På ena sidan av vägen ser ni höga, nya hus.
 
 
På andra sidan sitter en kvinna och hackar fisk som hon har i sina små badbaljor.
 
 
 
 
Ja och en man sitter i sin verkstad och meckar.
 
 
I detta hus bor någon, troligtvis. På denna sida av gatan var nästan alla hus halvt rivna. Kanske ska det småningom byggas höghus också här.
 
 
 
Risfält. På bilden nedanför ser ni dagens skörd. Vem torkar inte ris på sin uppfart?
 
 
 
7 vånings shoppingcenter.
 
 
Parkering utanför metron..
 
 
.. och inne i stationen..
 
 
Här fanns det butiker, och folk.
 
 
Jag passar bättre här hemma på landet.